psykisk ohälsa

Jag har den sista tiden åter känt att jag är på väg att köra slut på mig själv. Har varit trött och nerstämd de senaste veckorna, ”jag orkar inte jag orkar inte jag orkar inte” har börjat eka i mitt huvud allt oftare och i helgen bröt jag ihop totalt och kunde inte sluta gråta. Med min psyksköterskas ord som stöd sjukanmälde jag mig för idag och det som är kvar av veckan. För att förhoppningsvis inte gå sönder helt. Men jag skulle inte kunna säga sanningen om någon, t.ex. chefen, frågade vad för sjuk jag är. Jag är rädd för att hen ska tycka att ett skört psyke inte är en anledning till sjukanmälan. Och jag är rädd för att skada mina chanser att få mer jobb i framtiden. Tragiskt.

 

Mitt agerande är tyvärr en del i det allmänna förtigandet och tabubeläggandet av psykisk ohälsa. Jag önskar att jag vore stark nog att stå upp för mig själv och min skörhet och vara öppen med mina svårigheter, som en del i att bryta tabut. Men i problematiken ingår det liksom att man inte är särskilt stark...


skenet bedrar

Ååååh, vilket fint samtal jag var med om idag. Min favoritkollega anförtrodde mig att hen lider av en psykisk sjukdom. Det var lite jobbigt för hen att berätta det, tabu som ämnet är, så därför var det så oerhört skönt för mig att kunna svara med min egen sjukhistoria. Det ledde till ett långt samtal där vi båda var glada över att inte vara ensamma och var lättade över att kunna vara öppen med det inför någon annan. Och vi båda konstaterade att vi absolut inte skulle ha kunnat tro det om varandra. Snacka om att skenet bedrar. Åh, vad jag önskar att psykisk sjukdom inte var så tabu. Tänk om man kunde vara lika öppen med det som med vilken sjukdom som helst. Jag tror att många skulle må bättre av det, av att slippa känna sig felaktig och annorlunda; slippa fejka, låtsas och ha på sig masker; slippa kämpa till 120% för att verka "normal" och få en "normal" vardag att gå runt; slippa bortförklara luckor i CV:t eller varför man inte orkar umgås; slippa försöka vara något man inte är... Åh, vad jag önskar det.

RSS 2.0